Bez pažitky ani ránu – v kuchyni i zahradě

Šnytlík a kuchyně

Bez pažitky známé také jako šnytlík se neobejde snad žádná česká hospodyňka. U nás třeba nechybí v letní vaječině, ale časté uplatnění najde i na pořádném krajíci chleba s máslem nebo pomazánkou obloženým rajčetem nebo zeleninovém salátu 🙂

Oproti cibuli, se kterou ji pojí příbuzenský vztah, pažitka chutná a voní jemněji. Možná i to je důvod, proč ji milují i naše dvě děti. Dokonce tak, že si ji chodí na záhon i samy stříhat 🙂 

TIP 1: Jedlé jsou nejen listy pažitky, ale i její květenství

Jedlá je nejen nať, ale i květenství pažitky, které můžete použít i jako dekoraci různých jídel. Vůbec tedy nevadí, když vám pažitka vykvete .-) Navíc to, co nesníte, může i dál zdobit bylinkový, ale i trvalkový záhon.

Pažitka v trvalkovém záhonu

Sama mám proto vysazeno několik trsů pažitky i v okrajových částech trvalkového záhonu poblíž terasy. V této době je pažitka mimořádně krásná.

Kvete poměrně dlouho, od května až do srpna.  

A v záhonu si dobře rozumí i s o něco většími květenstvími okrasných česneků, nad jejichž vysazováním v okrasných záhonech se dnes už nikdo nepozastavuje.

Chcete-li tedy nenáročnou nižší trvalku, zaběhněte si do zahradnictví pro pažitku .-) Já s ní automaticky odcházím domů po každé své návštěvě zahradnictví 🙂

TIP 2: Chcete ušetřit a vysadit větší množství rostlin najednou? Stačí rozdělit velký trs pažitky do několika menších, dobře se ujmou i docela malé trsy o průměru kolem 2 centimetrů.

Nektar z květenství pažitky je oblíbenou pochoutkou včel. Vysazením většího počtu rostlin ve své zahradě tak uděláte něco nejen pro sebe (pažitka je považována za velmi zdravou), ale i pro přírodu ve svém okolí.

A otázka na závěr? Kolik trsů pažitky ve své zahradě máte a kde u vás "bydlí" - mezi ostatními bylinkami, v užitkovém zeleninovém záhonu... nebo našla místo i v trvalkovém záhonu mezi ostatními kytičkami ?

Jsem zvědavá na vaše komentáře 🙂

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest

Mohlo by vás taky zajímat:


Anna Javorková

Autor: Anna Javorková

Miluji kvetoucí zahrady, které hýbou všemi lidskými smysly. Pro své klienty s láskou tvořím jejich návrhy. Přibližuji jim všechny jejich přednosti a probouzím v nich upřímný zájem o jejich zahradu od prvních čar na papíře, přes realizaci výsadby až po péči o vzrostlé rostliny. Na cestě za jejich vysněnou zahradou jsem jim průvodcem a rádcem, se kterým budou schopni vlastníma rukama a bez zbytečně zmařených investic, energie i času vybudovat svůj malý ráj na Zemi. Jsem také autorkou eBooků "10 největších chyb, kterých se dopouštíme při nákupu rostlin do okrasné zahrady", "Jak se stát kadeřníkem ve vlastní zahradě?", "5 x kvetoucí záhon na sluníčku" a "5 tipů, jak využít odpad z řezu (okrasných) dřevin". Více o mě najdete tady.

Jeden komentář u “Bez pažitky ani ránu – v kuchyni i zahradě”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *