Bez pažitky ani ránu – v kuchyni i zahradě

Šnytlík a kuchyně

Bez pažitky známé také jako šnytlík se neobejde snad žádná česká hospodyňka. U nás třeba nechybí v letní vaječině, ale časté uplatnění najde i na pořádném krajíci chleba s máslem či pomazánkou obloženým rajčetem či zeleninovém salátu 🙂

Oproti cibuli, se kterou ji pojí příbuzenský vztah, pažitka chutná a voní jemněji. Možná i to je důvod, pro ji milují i naše dvě děti. Dokonce tak, že si ji chodí na záhon i samy stříhat 🙂 

Jedlá je nejen nať, ale i květenství pažitky, které můžeme použít jako dekoraci různých jídel. Vůbec tedy nevadí, když nám pažitka vykvete .-) Navíc to, co nesníme, může i dál zdobit bylinkový, ale i trvalkový záhon.

Pažitka v trvalkovém záhonu

Sama tak mám vysazeno několik trsů pažitky i v okrajových částech trvalkového záhonu poblíž terasy. V této době je mimořádně krásná. A dobře si v záhonu rozumí i s o něco většími květenstvími okrasných česneků, nad jejichž vysazováním v okrasných záhonech se dnes již nikdo nepozastavuje.

Chcete-li tedy nenáročnou menší trvalku, zaběhněte si do zahradnictví pro pažitku .-) Já s ní automaticky odcházím domů při každé návštěvě zahradnictví 🙂

A nebo jen rozdělte stávající trs v užitkové zahrádce do několika menších a znovu vysaďte).

Kvete poměrně dlouho, od května až do srpna. Mimochodem, nektar z květů je oblíbenou pochoutkou pro včely, vysazením většího počtu rostlin tak uděláte něco nejen pro sebe (neb pažitka je považována za velmi zdravou), ale i pro přírodu.


Anna Javorková

Miluji kvetoucí zahrady, které hýbou všemi lidskými smysly. Pro své klienty s láskou tvořím jejich návrhy.

Přibližuji jim všechny jejich přednosti a probouzím v nich upřímný zájem o jejich zahradu od prvních čar na papíře, přes realizaci výsadby až po péči o vzrostlé rostliny.

Na cestě za jejich vysněnou zahradou jsem jim průvodcem a rádcem, se kterým budou schopni vlastníma rukama a bez zbytečně zmařených investic, energie i času vybudovat svůj malý ráj na Zemi.

Jsem také autorkou eBooků "10 největších chyb, kterých se dopouštíme při nákupu rostlin do okrasné zahrady", "Jak se stát kadeřníkem ve vlastní zahradě?" a "5 tipů, jak využít odpad z řezu (okrasných) dřevin".
Více o mě najdete tady.

Autor: Anna Javorková

Miluji kvetoucí zahrady, které hýbou všemi lidskými smysly. Pro své klienty s láskou tvořím jejich návrhy. Přibližuji jim všechny jejich přednosti a probouzím v nich upřímný zájem o jejich zahradu od prvních čar na papíře, přes realizaci výsadby až po péči o vzrostlé rostliny. Na cestě za jejich vysněnou zahradou jsem jim průvodcem a rádcem, se kterým budou schopni vlastníma rukama a bez zbytečně zmařených investic, energie i času vybudovat svůj malý ráj na Zemi. Jsem také autorkou eBooků "10 největších chyb, kterých se dopouštíme při nákupu rostlin do okrasné zahrady", "Jak se stát kadeřníkem ve vlastní zahradě?" a "5 tipů, jak využít odpad z řezu (okrasných) dřevin". Více o mě najdete tady.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *